حضرت جبرئیل (علیهالسلام) در آخرین لحظات عمر شریف رسول اکرم (صلی الله علیه و آ له و سلم) بر آن حضرت نازل شد و عرض کرد:
این، آخرین نزول من به دنیاست؛ چون تنها نیاز و حاجت من در دنیا تو بودی؛...
با این تصریح جبرئیل (علیهالسلام) چگونه میتوان نزول وحی بر ائمه اطهار (علیهمالسلام) را پذیرفت؟ و چگونه میتوان به آنها گفت: شما مهبط وحی هستید؟
ـ نزول جبرئیل (علیهالسلام)
حضرت جبرئیل (علیهالسلام) در آخرین لحظات عمر شریف رسول اکرم (صلی الله علیه و آ له و سلم) بر آن حضرت نازل شد و عرض کرد:
این، آخرین نزول من به دنیاست؛ چون تنها نیاز و حاجت من در دنیا تو بودی؛ یا محمد! هذا آخر نزولی إلی الدنیا، إنما کنت أنت حاجتی منها[1].
ممکن است گفته شود: با این تصریح جبرئیل (علیهالسلام) چگونه میتوان نزول وحی بر ائمه اطهار (علیهمالسلام) را پذیرفت؟ و چگونه میتوان به آنها گفت: شما مهبط وحی هستید؟
برای جواب به این تذکر سه نکته ضروری است:
الف) نزول وحی به معنایی که در اینجا مورد نظر است مخصوص جبرئیل نیست، ملائکه دیگر نیز میتوانند آن را نازل کنند. بنابراین، حتی اگر نازل شدن جبرئیل بعد از رحلت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) قطع شده باشد معنایش قطع شدن وحی به معنای مورد نظر در اینجا نیست.
ب) منظور جبرئیل (علیهالسلام) این نبوده که هرگز به زمین نخواهد آمد و ارتباط خود را با اهل زمین قطع خواهد کرد؛ چون چنین چیزی برای او که یکی از واسطههای فیض است و تا دنیا باقی است فیض الهی باقی و وسایط فیض او نیز باقی خواهند بود ممکن نیست. منظور جبرئیل (علیهالسلام) این بود که دیگر برای ابلاغ رسالت و نبوت نازل نخواهد شد و وحی تشریعی نخواهد آورد.
چنان که امیرالمؤمنین (علیهالسلام) هنگام غسل دادن بدن مطهر رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) در خطاب به آن حضرت به این معنا تصریح کرده است: «بأبى أنت وأُمّى یا رسول الله! لقد انقطع بموْتک ما لم ینقطع بموت غیرک من النبوة والإنباء وأخبار السماء»[2]؛ پدر و مادرم فدای تو باد ای رسول خدا! با ارتحال تو چیزی را از دست دادیم که با ارتحال کسی غیر از تو از دست ندادیم و آن، نبوت و اِنباء و اخبار آسمانی است. تصریح آن حضرت این است که با مرگ پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نبوت و اَخباری که بر پیامبران نازل میشود و نیز وحی مخصوص رسالت قطع شده است، اما اصل نزول جبرئیل را نفی نکرده است.
ج) در سوره قدر آمده است: فرشتگان در شب قدر نازل میشوند؛ (تنزّل الملائکة)[3]. چنان که قبلاً اشاره شد[4] قدر متیقّن این آیه نزول فرشتگانِ مربوط به کارهای زمین و اهل زمین در شب قدر است و نزول فرشتگان حامل عرش و امثال آن را باید از ادلّه دیگر استفاده کرد. حضرت جبرئیل (علیهالسلام) از فرشتگان مقرّبی است که کار زمینی دارد و مطاع دیگر فرشتگان است. پس او نیز جزو فرشتگانی است که در شب قدر نازل میشوند. افزون بر این، میفرماید: روح نیز نازل میشود؛ (والروح). «روح» یا خود جبرئیل است یا فرشتهای بزرگتر از او. اگر خود جبرئیل باشد به روشنی ادعای مزبور را ثابت میکند و اگر بزرگتر از جبرئیل باشد باز هم ادعای یاد شده را تحکیم میبخشد؛ چون وقتی او نازل میشود جبرئیل به طریق اولی نازل خواهد شد.
[1] ـ [2] ـ
[3] ـ در این باره ادب فنای مقربان جلد1 - صفحه 147]
[ شنبه 92/3/18 ] [ 6:47 عصر ] [ در مدار موعود ]