شاید برای شما هم جای سوال باشد که اعمال ما چگونه بر امام عصر عرضه می شود...!
اَشکال وحی
مراد از وحی که در این فقره از زیارت آمده، ممکن است وحی تشریعی باشد که فقط بر رسولان و سفیران الهی نازل میشود. در این صورت خانه اهلبیت (علیهمالسلام) از آن جهت که اهلِ بیتِ نبی اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) و نیز به منزله جان آن حضرت هستند: (و أنفسنا وأنفسکم) ، محل نزول و استقرار وحی تشریعی خواهد بود. امام حسین (علیهالسلام) درسفر به عراق در ملاقات با مردی کوفی با اشاره به همین قسم از وحی فرمود:
به خدا قسم ای برادر کوفی! اگر در مدینه با تو ملاقات میکردم جای پای جبرئیل را که برای نزول وحی بر جدّمان در خانه ما فرود میآمد، به تو نشان میدادم؛ أما والله یا أخا أهل الکوفة لو لقیتک بالمدینة لأریتک أَثَر جبرئیل من دارنا ونزوله بالوحى علی جدّى.
چنان که ممکن است مراد از آن اعم از وحی تشریعی، وحی تسدیدی، اَخبار غیبی و امثال آن باشد که بر همه معصومان (علیهمالسلام) نازل میشود و اختصاصی به رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) ندارد. اینک نمونههایی از اخبار غیبی که بر آنها نازل میشود. امام صادق (علیهالسلام) فرمود:
تا روز قیامت، هر روز اعمال بندگان خدا بر ائمه اطهار (علیهمالسلام) [و هم چنین بر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم)] عرضه میشود؛ تعرض علیهم أعمال العباد کل یوم إلی یوم القیامة.
نیز فرمود:
هر صبح و شام، زشت و زیبای اعمال امت اسلام بر رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) عرضه میشود. پس سعی کنید که از معصیت بر حذر باشید؛ تعرض علی رسول الله صلّی الله علیه وآله أعمال العباد کل صباحٍ و مساءٍ أبرارها وفجّارها فاحْذروا.
قهراً همراه عرضه اعمال بندگان خدا، اخبار گذشته و آینده جهان، تصمیمها و نیّات مردم را نیز، که پیوند با اعمالشان دارد، ارائه میدهند. ظاهر اینگونه روایات این است که عرضه اعمال، اختصاص به امام زنده عصر ندارد، بلکه بر همه آن ذوات مقدس عرضه میشود هر چند ممکن است عرضه بر امام زنده از ویژگی خاصی برخوردار باشد.
[ادب فنای مقربان جلد1 - صفحه 140]
. سوره آل عمران، آیه 61. ادب فنای مقربان جلد1صفحه 141
. اصول کافی، ج 1، ص 399، باب أنّ مستقی العلم من بیت آل محمد (علیهمالسلام).
. منظور از وحی تسدیدی وحیی است که بر ائمّه (علیهمالسلام) نازل میشود و برای بیان احکام عمومی شریعت نیست، بلکه دستورالعملی شخصی، رهنمودی اجتماعی، اِخبار از حوادث آتی یا نزول طمأنینه و سکینه و امثال آن است که موجب تسدید، استواری و استحکام آنان میشود.
. بحار، ج23، ص346، به نقل از بصائر الدرجات، ص447.
. [5] بحار، ج23، ص346. ادب فنای مقربان جلد1صفحه 142
[ شنبه 92/1/31 ] [ 9:9 عصر ] [ در مدار موعود ]